Kova Burcu

Kova burcu

Kova Burcu

ve Temel Sembolikleri

21 Ocak – 19 Şubat tarihleri arasında doğan kişilerin güneşi Kova burcunda olacağından, “ Kova burcu ” kişiler olarak nitelendirilir. Fakat burada Şubat ayının farklı yıllarda gün bazında artıp azaldığını dikkate alırsak bazen 1-2 gün ileri veya geri oynamalar olabilir. 

Temel Bilgiler

Kova Burcu Astroloji’de; Sosyal Sınıf Kavramları, Soğukkanlılık, Kural Koyuculuk, Toplu Hareketler (Kitlesel), Modern Bireysellik, Gelecek, Dernekler ve Sivil Toplum Kuruluşları, Özgürlük Arayışı, Reform Arzuları, Kaosa yönelim, Camia olgusu ile ifade edilir. 

Sosyal düzlemde ise; yine benzer olarak Kitlesel Hareketler (Dernekleşme, Kooperatifleşme, Çeteleşme, Tarikatlaşma), Kitlesel İletişim, Azınlıklar, Buluşlar, Zaman, Tehlikeli – Ekstrem Aktiviteler (Spor, İsyan, Lokavt, Protesto..vs), Meclis gibi temalarla ilişkilendirilir. Sağlıkta ise Damar Dolaşımı, Bronşlar, Vücut Statiği ile ilgilidir.

Glifi - Sembolü
Kova burcu
Kova
Dönemi
Kova burcu
21 Ocak - 19 Şubat (*)
Yönetici Gezegeni
Satürn
Yücelim Gezegeni
Yücelimi yoktur*
Antisya Burcu
akrep burcu
Akrep
Kontra Antisya Burcu
boğa burcu
Boğa
Karşıt Burcu
aslan burcu
Aslan
Vücuttaki Temsil Bölgesi
Dolaşım (Kan ve Bronşlar), Topuklar
Aydınlık Özellikleri
Topluma Faydacılık, Birleştiricilik
Gölge Özellikleri
Atalet, Sosyal Sınıf, Kaos, Uyuşuk Olmak
Kova burcundaki gezegenleri nasıl değerlendirmeliyiz?

Bir doğum haritasında Kova burcuna düşen gezegenler öncelikle mutlaka yukarıda bahsettiğimiz temalar gibi sembolikler ifade edeceklerdir. Yukarıdaki özelliklere ek olarak da ; bu burca düşen gezegenin özelliklerini kombine edip düşünmek gerekir.  

Kova burcunun yönetici gezegenini nasıl değerlendirmeliyiz?

Satürn Kova burcu yöneticisidir. Ayrıca Satürn Oğlak burcunu da yönetir ve ek olarak Terazi’de yücelir. Satürn Oğlak’ta daha çoklu bir arketip olarak yaptırımlı sosyal yapıları ve toplulukları gösterirken, Terazi’de daha çetrefilli içine siyaseti, sosyal dengeleri, birlikteliklerden doğan ortak sorumluluk ya da kazanımları alan komplike yapıları gösterecektir.

Kova burcundaki Satürn profili ise yine sosyal düzenlerin olduğu fakat yaptırımların olmadığı, çeşitli sebeplerden ötürü sosyal katılımla büyümüş insan gruplarını ya da çoklu sistemleri anlatacak. Zaman zaman yasal ya da yasa dışı yollardan örgütlenecek, bazen sisteme isyan edecek, bir ideolojiye taraftar toplayacak ya da çoklu prensipleri bir araya toplamakta uzmanlaşacaktır. Satürn semboliklerini incelemek için Satürn gezegeni yazımıza da göz atabilirsiniz.

Satürn Kova burcu örneklerine bir göz atalım;

Örneklerdeki kişileri Satürn Kova semboliği açısından (yukarıdaki Kova burcu özelliklerini düşünün) inceleyelim.

  • Kova Satürn’ü açısından (meslek – uzmanlık) ilk örnek olarak 1915’te Çanakkale’den geçemeyen İngiliz Devlet Adamı, Politikacı, Yazar, Tarihçi ve Asker Winston Churchill’i inceleyelim. Sir Winston Leonard Spencer Churchill  (30 Kasım 1874 – 24 Ocak 1965), İkinci Dünya Savaşı sırasında 1940’tan 1945’e kadar iki kez Birleşik Krallık Başbakanı olarak görev yapan bir İngiliz devlet adamı, asker ve yazardı. Burada şimdi şu hatırlatmayı yapalım. Kova örgütlenme ile ilgilidir, aynı zamanda çeşitlilik de vardır. Dolayısıyla Satürn Kova bir birey için “uzmanlık alanında çoklu sosyal yapıları birleştirme ya da ayrıştırma teması” var diyebiliriz. Dolayısıyla İngiltere’nin o dönemine baktığınızda iç sosyal sınıf ayrımının (hala bugün de var) yanısıra devam etmekte olan Dünya harbi ve netleştirilmesi gereken bir Dünya haritası vardı. Dolayısıyla burada Winston Churchill’in hem Devlet adamlığı yanı, hem siyasi yüzü (muhafazakar parti faaliyetleri), hem Dünya Savaşındaki tarihte “kolonicilik” stratejistliği, hem de savaşı kullanarak bir nevi toplum mühendisliği yapmaya çalışması pek çok olguyu açıklar durumda. (Hem Güneş Yay’ı hem de Uranüs Aslan’ı ile bağlantılı bir Satürn var). Kendisi kendi milleti tarafından bir kahraman olarak görünüyor diyorlar, fakat globalde de “emperyalist” olarak lanse ediliyor. Kendisinin savaş sonrası NATO ve Avrupa Konseyi gibi kuruluşların oluşturulmasında çaba gösterdiği söyleniyor. Bu kuruluşları Terazi’de görmüştük. Kendisinin de Mars’ı, Jüpiter’i ve Güney Düğümü Terazi’dir. Buradan da siyasetteki faaliyetinin ve bağlantılarının detaylarını görüyoruz.  Bir de (bu bana ilginç geldi) Oğlak bölümünde bahsettiğimiz (yücelimli Oğlak Mars’ı olan) 26. ABD Başkanı Theodore Roosevelt ile birbirlerine uyuz oluyorlarmış, daha doğrusu Theodore Roosevelt onu da babası gibi “gerçek bir ilkesi olmayan, ucuz şöhretçi, gereksiz egolu” bulmuş. Siyasetten anladığımdan ya da taraf tuttuğumdan değil ama bir Mars Oğlak’ın  kendisine kare pozisyonda duran bir Mars Terazi’yi “tavırsal açıdan” eleştirmesi gibi gördüm bu olayı, çünkü aslında çok detaylı bir tanışma geçmişleri de olmamış 🙂 Hayatının detaylarını öğrenmek isteyenler için bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill
  • Dünya Astrolojisi’nden yine güzel bir örnek verelim. “Sovyetler Birliği” kavramıyla hatırladığımız “Rusya” bir devlet (Satürn) düzeyinde bize çoklu tabanlardan ayrılarak oluşan – ama yine de bağımsız devletler topluluğuyla bağı olan bir yapıyı (Kova) anlatıyor.  1991’e kadar Sovyetler Birliği iken sonrasında tüm bu birlik Bağımsız Devletler topluluğu şeklinde ayrılmış. Aslında ne kadar ayrılsalar da bugün bile hala alttaki Satürn Kova enerjisini görüyoruz. (Rusya – Ukrayna 2022) Bu konu çok uzun o sebeple dağılışının kronolijisini buraya bırakıyoruz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Sovyetler_Birli%C4%9Fi%27nin_da%C4%9F%C4%B1lmas%C4%B1)
  • Wolfgang Amadeus Mozart‘tan da bahsetmeden geçmeyelim! Yine mesleki ve toplumsal yansımalarına bakacağız. Wolfgang Amadeus Mozart (27 Ocak 1756, Salzburg – 5 Aralık 1791, Viyana) veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği’nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir. Burada müzisyenlik temasını başka yerlerde (Jüpiter Terazi, Venüs Kova) arasak da bu hikayeyi “meslek ve uzmanlık” anlamında makaslayacağız. Gençliğinde kraliyet ailelerine (belli kesime hizmet) konser verdiği,  senfoni, konçerto, oda, opera ve koro mantığında (çoklu prensipleri birleştirme) besteler yaptığı, kollektif alanda her türlü kesime hitap edebilecek türden “kompozisyon” yaratımı (yine çoklu prensip) ve aslında Klasik Batı Müziğinin deyimi yerindeyse temeli (Satürn/ prensip) kabul edildiği bir kapsamdan bahsediyoruz. Hem sistemin parçalarının (çalgıların – seslerin vs) hepsini bileceksiniz, hem bunları bir araya getireceksiniz, üstüne uzmanlaşıp tarihe geçeceksiniz. Hepsi çok Satürn. (Buraya ek parantez; literatür de Jüpiter’dir + Sanat da Jüpiter’in Terazide olması hali. Bu yerleşim de bu harita için tarihi açıdan etkindir.) İşin içinde suç, ceza, siyaset, hukuk da yok o zaman yukarıdaki çoklu prensiplerle beraber çok Kova. Bir de kitlesel iletişim ya da bir araya getirmek açısından da o zamanın kitlesel iletişim alanlarının etkinlikler (kutlamalar, özel günler ya da konserler vs) olduğunu da ekleyelim. Mozart tüm zamanların en önemli klasik (bu da Satürn bence çünkü ana, temel prensip demek) bestecileri arasında sayılır ve Batı müziği üzerindeki yapısal etkisi çok derindir. Hala ondan bahsettiğimizi saymıyorum bile. Hayatını detaylı merak edenler için bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart

Ek olarak;

Yine belirteceğimiz gibi, pek çok farklı konuda detay almak için farklı kombinasyonlara da bakmamız gerekecek, haritanın bir bütün olduğu ve örneklerde gerçekten saf arketipi makaslamanın zor olduğunu unutmadan sadece “Satürn’ün Kova burcu doğasına” örnek vermek istedik. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağız.