Merkür

Merkür

ve Temel Sembolikleri

Aktarım ve geçişkenlik doğasıyla mikro alemi temsil eden Merkür, güneş sisteminde aydan sonra hareket eden en hızlı gök cismidir.

Zodyak turunu 1 yılda tamamlarken retro ve durağan pozisyonlarıyla da bizlere revize etmemiz düzeltmemiz gereken kendi doğasındaki konularda fırsatlar da verecektir.

Sümer mitlerinde yeraltı ve yerüstüne girip çıkabilen tek gezegen olarak bilinir. Temas ettiği tanrıyı kopyalayabilen dolayısıyla cinsiyet değiştirebilen yanlarından da sıkça bahsedilir.

Temel Bilgiler
Glifi - Sembolü
Merkür
Yönettiği Burç
ikizler burcu
İkizler
1 Zodyak Turu
1 Yıl (Yaklaşık)
Yüceldiği Burç
başak burcu
Başak
Retro Süresi
3 Hafta (Yaklaşık)
Dost Gezegen
Merkür (Yine kendisi)
Ortalama Hızı
00°59’08’’
Düşman Gezegen
Jüpiter
Astrolojide Merkür;
Mundane Astrolojide Merkür;
  • Aktarım prensibi , bilgi aktarımı, iletişim şekli, merak, yazmak, konuşmak, bilgi, öğrenme, zihinsel güç, kısa yolculuklar ve tekrarları anlatır.

  • Hızlılık ve yüzeysellik ile ilgilidir ve tozlar, parçacıklı küçük şeyler , elektronik ve küçük olan her şey ile alakalıdır. Kopya, taklit, sahtekarlık ile ilgilidir ve rakam ve kelimelerle oynamak semboliklerinde görülür. 

  • Bilgi ağında paylaşılan bilgiler (haber, duyuru, ilan, iletişim, tv, internet, posta..), Ticaret ve alışverişi, Yazarları, İstihbaratı, Hackerları, Gazetecileri, 

  • Ülkeler arası iletişiminin niteliğini, Kazaları, aksilik ve arızaları, Tamircileri yine bulunduğu burç, açı ve evin doğasında bizlere gösterecektir 

Merkür’ün temel semboliklerini inceledikten sonra haritalarımızdaki etkilerini daha iyi kavramak adına yöneticiği olan İkizler burcuna ve iki kez yönettiği Başak burcuna göz atalım.

İkizler Burcu ve Merkür;
Başak Burcu ve Merkür;

Merkür İkizler burcunda iletişim, bilgi aktarımı, bilgi ağı, merak, yüzeysellik, hız, aktarılabilen her türlü şey ve onların aktarımını sağlayan şeyler, yeni deneyimlere meyillilik, seyahatler gibi insan uğraşları ağırlıklı temalar ön plana çıkacak ve bulunduğu ev, burç ve açılarına göre etkiler getirecektir.

İki kere yönettiği Başak burcunda ise; daha detaylı olarak parçalar, parçacıklar, taneli şeyler, hesaplamalar, analizler ve kategorizasyonlar gibi daha detaylı olarak bulunduğu ev, burç ve açılarına göre etkiler getirecektir.

İkizler Burcu ve Merkür Örnekleri
Başak Burcu ve Merkür Örnekleri

Merkür bu burcu yönetir. Ayrıca Merkür Başak burcunun da yöneticisidir. Fakat Başak’taki detay ve küçük tekrarlı prensip bu burçta kendini daha yüzeysel, daha aktarmacı, daha yeni deneyim eğilimi gösteren vurgularla sergileyecektir.  

Merkür İkizler burcu yerleşimi açısından örnekleyelim;

Örneklerdeki kişileri aktarım prensibini hangi alanda İkizlervari sergiledikleri  anlamında inceleyelim. (Kişi nasıl zihinsel faaliyetler gösteriyor, iletişimi nasıl, zihni neye yatkın, ticari- insanı zihinsel eforu nasıldır..vs)

  • Aloysius “Alois” Alzheimer, (14 Haziran 1864, Markbreit – 19 Aralık 1915, Breslau) Alman psikiyatr ve nöropatolog olarak dünya çapında tanınan bir uzmandır. Alzheimer hastalığının keşifçisi ve isim babasıdır. “İnsan davranışlarını incelemek” (Merkür İkizler’i Jüpiter Akrep ile kontra paraleldir. İkizler vurgusu yüksek, Ayrıca Terazi’de Ay Satürn kavuşumu vardır.) ve klinik çalışmalar ve öğretmenlik yapmak hayatının büyük bölümünü oluşturmuştur. Ek olarak kendisinin “paylaşmadığı yazıları” (Merkür İkizler – Jüpiter Akrep kontra paralel ve Ay Satürn Terazi kavuşum – Mars Koç karşıtlığı) olduğu ve usta öğreticilik yaptığı da bilinir. Burada zihinsel faaliyetleri nasıldır diye sorduğumuzda insan davranışlarının yüzeysel görünümünü izlemeyi İkizler Merkür’den görebiliyoruz (hem yatkın olduğu, hem de zihin faaliyetlerini yoğunlaştırdığı alanı, ayrıca İkizler ve Merkür de nöronlarla ilişkilidir). Bir not daha eklersek 12.evindeki İkizler vurgusu ile pek çok anlamda kollektifte iz bırakmıştır. (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Alois_Alzheimer)
  • Nikola Tesla’yı (10 Temmuz 1856 – 7 Ocak 1943) artık duymayanımız yoktur! Sırp–Amerikalı mucit, elektrik mühendisi, makine mühendisi ve fütüristti. Günümüzde en çok alternatif akım (AC) elektrik kaynağı sistemine verdiği katkılarla tanınmaktadır. Kendisi de bir Merkür İkizler (son derecelerde) olduğundan “aktarım prensibi” üzerine zihinsel odaklanması şüphesiz başlı başına bile güzel bir gösterge örneğidir. (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla)
  • John Maynard Keynes (5 Haziran 1883, Cambridge – 21 Nisan 1946, Sussex, İngiltere), radikal düşünceleriyle ekonomide yeni bir akım başlatan Britanyalı iktisatçı olarak tanınmıştır. Ekonomik durgunlukla mücadelede müdahaleci para ve maliye politikalarını savunmasıyla bilinir. Bu düşünceleri daha sonra Keynesci ekonomi akımı içinde biçimlenmiş ve bu şekilde yankı bulmuştur. Bu noktada “düşünce tarzının bir ekol oluşturduğu (zihinsel faaliyetlerinin aktif olduğu)”, “aritmetikteki başarısı (merkür-insan yaratımı say ve semboller)”, gençliğinde “gazetecilik ve danışmanlık (bilgi almak / vermek)” örnekleri yerinde göstergelerdir! Zihninin yapısını, nasıl çalıştığını ya da zihinsel becerilerini anlayabiliyoruz. (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes)
  • Ek olarak;
    Meryl Streep’e Ay Boğa yüceliminde yer vermiştik. Hatta bunu anlatırken kendisinin (Streep’e özgü) “streep specials” denilen ses ve aksan çalışmalarına yine vurgu yapmıştık. Fazlaca senaryo ya da karakteristik yansıtma çalışmalarıyla haşır neşir olduğunu söyleyebiliriz. Merkür İkizler etkisiyle birlikte hızlı ve başarılı aktarım, replik ezber – tekrar faaliyeti ve Mars İkizler’iyle birlikte Güneş Yengeç’i de her role adapte olması başarısını anlayabiliyoruz. Hitabetinin güçlü olduğu da bilinen bir gerçektir. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Meryl_Streep)

    Yine belirteceğimiz gibi, pek çok farklı konuda detay almak için farklı kombinasyonlara da bakmamız gerekecek. Haritanın bir bütün olduğunu ve saf arketipleri örneklerden makaslamanın zor olabileceğini unutmadan sadece “Merkür’ün İkizler doğasına” odaklanarak örnekler vermek istedik. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağız.

Öncelikle bir gezegenin bir burçta yücelmesi kavramına açıklık getirelim. Yücelimdeki bir gezegen aniliği, benzersizliği, bir durumun en üst oktavında olma halini, gerçekten yücelmeyi anlatacaktır.

Merkür tıpkı İkizler gibi Başak burcunu da yönetir. Ayrıca Merkür Başak burcu alanında yücelim yöneticisidir. Dolayısıyla Başak burcu Merkür’ünde çift vurgulu Merküryen temalar göreceğiz ve zerre’ye kadar mini parçalara ineceğiz. Detay, küçük ayrıntılar ve tekrarlı sürdürülen pek çok prensip bu burçta kendini daha vurgulu gösterecektir.  

Merkür Başak yerleşimi açısından örnekleyelim;

Örnekleri Merkür Başak burcu (yukarıdaki Başak burcu özelliklerini düşünün) kapsamında inceleyelim.

  • Gabrielle Bonheur ” Coco ” Chanel (19 Ağustos 1883 – 10 Ocak 1971) bir Fransız moda tasarımcısı ve iş kadınıydı. Chanel markasının kurucusu ve isimini marka haline getirmiş birisi olarak, Birinci Dünya Savaşı sonrası dönemde sportif, günlük şıklığı kadınsı stil standardı olarak popülerleştirmesiyle itibar kazandı. Bu moda öncülüğü, ” korseli silüet” tarzını; daha sade, giyip çıkarması çok daha az zaman alan, daha rahat ve daha ucuz, üstelik şıklıktan ödün vermeyen şekilde yaygınlaştırmasıyla başladı. Kendisi moda’ya dair pek çok ” ticari detay” (Merkür) olarak tabir edeceğimiz “aksesuarlar” (mücevher, el çantası, parfüm) üretmeye başladı. Bugün sentetik yapımlı ve dünya çapında kullanımda olan “parfümler”i şüphesiz Merkür’ün iki kez Başak burcu vurgusuna, partiküllü ve sentetik (parfüm) yapısına güzel bir örnektir. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel)
  • 1918–1920 yılları arasında gerçekleşen ve hem küresel hem de ölümcül boyutlara varan İspanyol Gribi Salgını da Dünya Astrolojisinde Merkür Başak geçişkenliğine (virüs) iyi bir örnektir. Yücelimde çift vurguyu arıyoruz demiştik. Yine bu grip salgınının Merkür Başak’ın yanlış yansıtma doğasını yansıttığını ve merkez üssü İspanya’ymış gibi İspanyol gribi olarak adlandırılmasını da görüyoruz. Pandemilerde farklı sembolikleri de aramamız gerekir, buradaki örnekte virüs oldukça hızlı yayılması sebebiyle Merkür Başak’a örnektir. (BKZ; https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu)
  •  Bir başka örneği de yine Dünya astrolojisinden verelim. Geçmiş bilgilerimizden hatırlayacağımız üzere, 1945 yılında Amerika Birleşik Devletleri , sırasıyla 6 ve 9 Ağustos 1945’te Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirleri üzerinde iki atom bombası patlattı. Bu esnada gökyüzünde Merkür Başak burcu alanında ve duraktaydı. Hiroşima üzerine atılan bombanın adı “Küçük Çocuk” (Little Boy) ve bu bombanın yapım amacı “hızlı” ve “mutlak imha” (toza çevirme şeklindeydi. İlgilinenler için o ana dair haritanın bilgilerini paylaşıyoruz “6 Ağustos 1945 / 08:16 / JST -9:00 / Hiroshima – Japan”. Sözün özü hem “anlık hızlı” olarak hem de “sonrasında gelişen radyasyonun insanlar üzerinde yaşanan reaksiyonel süreci olarak” felaket oldu. (Bkz; https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki)
  • Bir başka örneği de Merkür’ün Kuzey Düğümle ilgisi olan “beşer bilgiler” yansımalarından verelim. Hatırlarsak burada bulunan “yeni formül ve bilgiler” sıkça denenerek sonra literatüre (Güney Düğüm – Jüpiter) giriyor ve toplumsal bilgi açısından depolanıyordu. Yine Başak Merkür’ü için insan icadı sayılar, detay hesaplar, en küçük ayrıntısına kadar irdelenen parçalı yapılar mantığını arayacağız. Sir William Rowan Hamilton (3 Ağustos 1805 – 2 Eylül 1865) İrlandalı bir matematikçi, Trinity College Dublin’de Andrews Astronomi Profesörü ve İrlanda Kraliyet Gökbilimcisiydi. Fizik için hem saf matematik hem de matematik alanında çalıştı. Optik, klasik mekanik ve cebire önemli katkılarda bulundu.  (Bkz; https://tr.wikipedia.org/wiki/William_Hamilton_(matematik%C3%A7i)
  • Yine belirteceğimiz gibi, pek çok farklı konuda detay almak için farklı kombinasyonlara da bakmamız gerekecek, haritanın bir bütün olduğunu unutmadan sadece “Merkür’ün Başak doğasına” örnek vermek istedik. Diğer gezegenlerde ve burçlarda farklı noktaları da bu hesaba katıyor olacağız.
Önemli Not

Bu yazılar “Neo Klasik Astroloji” ekolü esasları baz alınarak yazılmıştır.  Eğer sizler de bu ekol hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız Astrolog yazarlarımızın mezun olduğu Astroloji Akademisi kitap ve yayınlarını www.astrolojiakademisi.com‘dan inceleyebilirsiniz.